Articole

Ce trebuie să știi despre retenția de apă

Sfaturi de frumusete - 24.03.2017 cum-tratezi-retentia-de-apa-picioare-umflate-tratamente-corporale-picioare-inflamate-1

Majoritatea dintre noi se confruntă la un moment dat cu simptomele retenției de apă — ocazionale sau generalizate. Pentru că retenția de apă provoacă disconfort în special în cazul femeilor și în sezonul cald, ne-am gândit să povestim despre cauzele, efectele și tratarea acestei probleme supărătoare.

1. Ce este retenția de apă și care sunt cauzele ei?

 
Retenția de apă este fenomenul prin care se stochează un surplus de lichid în țesuturi, lucru care apare ca urmare a unor dezechilibre chimice în organism, a acțiunii hormonale sau a altor factori metabolici.
 
cum-tratezi-retentia-de-apa-hidratare-consum-lichideÎn mod normal, fluidele care se transferă din vasele de sânge în țesuturi sunt eliminate prin sistemul limfatic, împreună cu toxinele și substanțele dăunătoare pentru corp. Însă o drenare inadecvată a acestora determină crearea unor edeme (inflamații) la nivelul unor anumite zone ale corpului sau a întregului corp.
 
Cauzele retenției de apă pot fi multe:
 
- sindromul premenstrual;
– dezechilibre hormonale apărute la menopauză;
– probleme ale rinichilor;
– consumul insuficient de apă;
– consumul excesiv de sare prin alimentație;
– temperaturi ridicate;
– circulație sangvină și limfatică îngreunată;
– probleme ale ficatului, inimii, tiroidei.

2. Care sunt persoanele predispuse la această afecțiune?

 
În primul rând trebuie reținut că o mare parte a cazurilor de retenție de apă se pot atribui dezechilibrelor hormonale apărute înainte de menstruație și după instalarea menopauzei. Prin urmare, femeile aflate în aceste perioade sunt predispuse la apariția retenției de apă.
 
Alți factori care cresc șansele instalării retenției de apă: hipertensiunea (care este în strânsă legătură cu retenția de apă), bolile de rinichi sau problemele cu tiroida.
 
Însă retenția de apă nu este întotdeauna asociată cu o boală sau o condiție aparte. Ea apare și dispare în funcție de starea organismului într-un anumit moment. Poți avea simptome de picioare umflate și dureroase după un drum lung pe jos, când afară e foarte cald, după o zi cu mișcare puțină sau după ce ai purtat pantofi sau pantaloni care te strâng.

3. Consecințele retenției de apă

 
Principala consecință a retenției de apă normale, mai ales la femei, se rezumă prin disconfort și durere în zonele unde apare inflamația: cel mai adesea, picioarele și brațele (rareori abdomenul sau alte zone ale corpului). Poți avea retenție de apă generalizată (fluidele se stochează în mai multe țesuturi ale corpului), caz în care categoric îți simți corpul greu și ai impresia că ai luat în greutate.
 
Efectele retenției de apă pot fi deseori confundate cu îngrășarea. O situație care probabil ți-e familiară: ai impresia că te-ai îngrășat 2-3 kilograme peste noapte; dintr-o dată, hainele te strâng, nu îți mai poți încheia blugii la fel de ușor. Dacă această stare se instalează aparent de pe o zi pe alta, mai mult ca sigur ai retenție de apă.

4. Cum poți trata retenția de apă

 
cum-tratezi-retentia-de-apa-sport-miscare-fizicaÎn primul rând, e important să eviți factorii care pot declanșa retenția de apă:
 
- nu mânca alimente prea sărate / procesate;
- nu îți lăsa corpul să se deshidrateze: bea suficiente lichide (1.5-2.5 litri, în funcție de greutatea ta și de nivelul de activitate fizică);
- evită sedentarismul și fă mișcare zilnic, cel puțin 15 minute – astfel, vei stimula circulația sangvină și limfatică, scăzând șansele de apariție a retenției de fluide.
 
Odată ce te confrunți, totuși, cu retenția de apă, iată cum poți să o tratezi:
 
- bea mai multă apă: poate părea ciudat, însă apa stimulează cel mai mult drenarea lichidelor din corp, așa că sub nicio formă nu trebuie să limitezi consumul de apă, ci din contră;
- stimulează eliminarea naturală a apei prin rinichi – ceaiul de păpădie este un excelent diuretic natural;
- consumă mai mult potasiu: dacă retenția de apă a apărut ca urmare a excesului de sare în corp, atunci ai nevoie să refaci echilibrul sodiu-potasiu, care are un impact mare asupra stocării de lichide în țesuturi. Consumă fructe și legume bogate în potasiu: banane, avocado, portocale.
- fă sport: prin transpirație vei elimina toxinele și excesul de apă, dar îți vei și îmbunătăți circulația sangvină.
 
O soluție cu efecte rapide și complexe asupra echilibrului corpului este un tratament corporal adecvat.

cabinet-tratamente-lpg-effect-center-arad-tratament-retentie-apa

Noi îți recomandăm tratamentele din gama LPG, care au un efect de drenare a lichidelor indiferent de programul ales. Poți alege chiar programul special proiectat pentru eliminarea retenției de apă și a inflamației la nivelul picioarelor: programul Endermo Draining, însoțit de crema LPG pentru acasă.
 
Tratamentele ULTRATONE FUTURA pot fi de asemenea o soluție foarte eficientă în tratarea retenției de apă: ai la dispoziție programe specifice pentru stimularea drenajului limfatic sau a detoxifierii.
 
Încearcă și produsele pentru corp de la GUINOT: Minceur Rapide și Age Logic Minceur Ciblee. Ambele loțiuni au în componența lor extracte și ingrediente care acționează asupra procesului de drenare, stimulând eliminarea toxinelor și a excesului de fluide din țesuturi.
 
Te așteptăm cu drag la Effect Center, unde îți putem oferi cea mai potrivită soluție pentru tine, împreună cu sfaturi utile care te ajută să atingi o formă fizică de invidiat!